Felvétel a noviciátusba
Szeged, 2009. augusztus 13.


2009. augusztus 13-án nem hétköznapi összejövetelre hívtuk barátainkat, ismerőseinket a Szegeden a Kalkuttai Boldog Teréz templomba. Most ünnepeltük Bálint Katalin szalvátor nővérjelöltünk felvételét a noviciátusba egy szép szentmise keretében. Ő ugyanis jelölt idejének egy részét Újszegeden töltötte a szalvátor nővérek közösségében, és így az újszegedi hívek közül is sokan ismerik.

 

Mi a noviciátus?

A noviciátus rendi képzési időt jelent. Célja, a novícia bevezetése, felkészítése a szerzetesi életre, arra, hogy megismerje a rend karizmáját és apostoli küldetését. Gyakorolja a szalvátor közösségi életformát, tapasztalatot szerezzen az evangéliumi tanácsok szerinti, azaz a Krisztusnak teljesen átadott életben. A noviciátus ideje lehetőséget ad a szerzetesjelöltnek, hogy a szalvátor lelkiséget és életformát megismerve nyíltan, szabadon döntsön a szerzetesi fogadalom letétele mellett a Szalvátor Nővérek Kongregációjában.

 

Két év noviciátus után, amit Katalin Ausztriában tölt, teheti le első fogadalmát, ami által a Kongregáció tagjává válik, és részt vállal küldetésünkben.

 

A noviciátusi felvétel megünneplése általában csak a nővérek közösségében szokásos. Mivel azonban szerzetesi közösségünk Magyarországon még elég „kicsi”, ugyanakkor az újszegedi plébánia közösségéhez az eltelt két év alatt, amióta itt vagyunk, nagyon közel kerültünk, úgy gondoltuk, hogy szép lenne, ha ezt az alkalmat így együtt ünnepelnénk a plébánia közösségével. Jelen volt Imrtraud nővér, a Magyarországi tartomány vezetője és három rendtársunk is Ausztriából, akikkel Kata a rendi képzésben részt vesz.

 

Agócsi Rózsa Ludviga szalvátor nővérre is hálás szívvel emlékeztünk (2006 áprilisában hunyt el), aki nélkül közösségünk nem lenne most itt, hiszen áldozatos apostoli életét itt élte Újszegeden, és testvérével együtt ő ajándékozta az egyházmegyének házuk telkét, amin 2006 őszén a Kalkuttai Boldog Teréz-templom felépült.

 

Köszönetet mondtunk Istennek, hogy minden korban hív nőket és férfiakat, hogy életükkel tanúságot tegyenek róla. A szentmisében imádkoztunk a fiatalokért, hogy felismerjék hivatásukat, és bátran merjenek igent mondani arra az életformára, amire Isten hívja őket.

Szívből kívántuk Katának, hogy egyre mélyebb kapcsolatba kerüljön Jézussal, aki életünk forrása, és hivatásában megerősödve várjuk haza.

Az áldásban kértük Isten kegyelmét és áldását az újszegedi közösség minden hívőjére.

Moser Erika nővér

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

 

Kezdőlap