India

(Szalvátor atyák 1890, Szalvátor nővérek 1891)

India volt az első ország, ahova Jordan atya Szalvatoriánus misszionáriusokat küldött 1890-ben. A nővérek 1891-ben követték őket. Ez az alapítás nagy kihívás volt az akkor még “fiatal” közösség számára.

A gyorsan fejlődő és növekvő missziót az első világháború kitörése megállította. A Szalvátor atyáknak és nővéreknek  1915-ben el kellett hagyniuk Indiát.

A Szalvátor nővérek 1984-ben, az atyák pedig 2000-ben visszatértek Indiába, hogy újra kezdjék a munkát.

Az osztrák származású Irmtraud Forster nővér és Sylvia Vanek nővér 2001-ben visszatértek Európába, átadva a vezetést a már indiai származású fiatal nővéreknek. Az ő munkájuknak köszönhető, hogy ma India különböző államaiból származó 44 nővér, több novícia és jelölt él és dolgozik Indiában, a következő területeken:

  • Iskolát nyitottak szellemi és részben testi fogyatékos gyerekek számára.

  • Varróiskolát vezetnek, ezzel támogatják a fiatal lányok és nők képzését.

  • Gyerekeket tanítanak és szociális munkát végeznek a szegények között.

“A tánc az indiai kultúrában fontos szerepet játszik, ezért nélkülözhetetlen tantárgy az iskolánkban. Az indiai nép mélyen vallásos és mély egységben van az ’anyafölddel’. Nekünk, Szalvátor nővéreknek fontos, hogy kultúránk pozitív értékeit szerzetesi életünkbe beépítsük.”

2006. őszén az indiai tartományból érkezett Magyarországra, a szegedi fiatal közösségünkhöz Jyothi Jampana nővér, aki az első indiai misszionárius Európában.
 
 

 

 


 

Vissza